(U)SOSIAL?

Screenshot 2017-05-08 at 8.44.29 PM

Er vi faktisk sosiale hvis det meste av kontakten vår er via digitale plattformer? Foto hentet fra Pixels

Vi blir stadig mer og mer omringet av den digitale verden. Mer spesifikt er vi omringet av sosiale medier. Vi har flere plattformer tilgjengelig for å uttrykke oss selv på. Legge ut et bilde? Instagram. Snakke med venner? Facebook. Ytre en mening eller en tanke? Twitter. Vise hva vi holder på med? Snapchat. En stor del av menneskelig kontakt forflyttes til digitale medier.

De kaller det for sosiale medier, men er det egentlig sosialt? Før, hvis folk trengte å få tak i hverandre så ringte de eller besøkte hverandre. Nå lurer vi på hvorfor i huleste man ringer noen når vi heller kan sende en melding? Vi er sosiale når vi chatter med hverandre på Messenger eller kommenterer en venn sitt nyeste bilde. Men hva med personen som sitter ved siden av oss? Eller moren din som snakker til deg mens du scroller gjennom Mystory? Kan vi faktisk si at vi er sosiale når vi sitter i hver vår hjørne med nesa i en skjerm?

Sosiale medier er som et tosidig sverd, med både positive og negative trekk. Poenget er å kunne dele det du opplever med de du kjenner til tross av geografisk beliggenhet. Det gir oss et større innblikk i flere kulturer og synspunkter enn noensinne før. Det tillater oss å dele våre historier og tanker med likesinnede og vise støtte. Samtidig som det gir oss en følelse av å være sosial uten å måtte forlate hjemmet vårt. I tillegg gir det oss en følelse av å ha mange venner. Bare se på hvor mange” venner” du har på Facebook. Hvor mange av dem ser du regelmessig eller noensinne?

Når vi først er ute så ser vi flere som er på mobilen. Det har lite å si om vi er sammen med noen. Vi sitter på kafe eller står i kø. Det er ikke å si at man aldri kan eller burde sjekke mobilen. Det er jo en grunn til at mobilen ble oppfunnet. Vi trenger å ha kontakt med hverandre. Men er det ikke litt urovekkende hvor ofte man får den trangen til å trykke”refresh” eller når man sverger man har hørt en mobil ringe når den ikke har det? Hjernen frigjør dopamin når vi er aktive på sosiale medier og kan for mange føles som en avhengighet. Jeg vil ikke en gang si hvor ofte jeg har sjekket diverse medier mens jeg har skrevet dette innlegget.

Som mennesker har vi et behov for underholdning. Det distraherer oss fra virkeligheten. Med internettet har vi tilgang til uendelig underholdning ved fingertuppene. Som et resultat kjeder vi oss fortere og har mindre konsentrasjon. Jeg sitter i forelesningssalen og ser utover lange rekker med pc-er. Fristelsen for å logge inn på Facebook blir for stor på en tidlig mandags morgen. Vi er kanskje fysisk til stede, men ofte er vi ikke der på noe annet vis når vi hører sosiale medier som kaller oss. Facebook i seg selv har 3,2 millioner nordmenn som brukere.

Det er ikke akkurat en hemmelighet at det meste av det vi ser på sosiale medier ikke viser den fulle sannheten. For mange av oss blir vi ukomfortable av å legge ut et bilde av oss selv uten å ha redigert den for harde livet. Dette skjønnhetspresset har derimot alltid eksistert. Før var det dominerende magasiner og reklamer som sto bak. Men nå til dags kommer vi oss ikke like lett unna. Siden vi alltid har telefonen tilgjengelig følger skjønnhetspresset med oss overalt. Vi har fått et urealistisk syn på verden og oss selv, hvor verdien vår er målt av antall likes og følgere.

Sosiale medier kan påvirke hjernen vår på flere måter enn vi tror.

Det er ikke for å si at jeg er i mot sosiale medier. Til tider trenger vi et avbrekk fra hverdagen. Det har på flere måter gjort livet vårt i samfunnet vårt enklere og åpnet kommunikasjonslinjen til tross av landegrenser. Vi har et behov for sosial kontakt som sosiale medier ikke kan erstatte. I følge en pressemelding fra UCLA trenger vi sosial interaksjon for å kunne forstå andre folks følelser. Å finne balansen mellom virkeligheten og den virtuelle verden er nøkkelen. Vi må vite når vi skal koble fra og koble inn til hva som faktisk skjer foran oss.

– 𝓫𝓻𝓲𝓭𝓰𝓮𝓽𝓽𝓮

Advertisements

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s