Smart å ha smartklokke?

Screenshot 2017-05-08 at 8.29.06 PM

Smartklokker setter i gang spørsmål når det gjelder privatliv og sikkerhet. Foto hentet fra Flickr

Det kan hende du allerede vet mye om smartklokker. Kanskje du til og med eier én og er hodestups forelsket. Eller kanskje du er som meg og har så vidt hørt om dem. Jeg vet om dem når det gjelder fitness. Måle pulsen din og hvor mange steg du tar om dagen. Det er jo ganske kult. Men all den informasjonen er lagret et sted. Hvordan kan det muligens være så alvorlig? Hva slags farer kan hvor mange steg jeg har gått ha? 👣

En smartklokke sin funksjon varierer etter hvilket produkt du kjøper. Noen kan spille musikk, hjelpe deg med å sove og til og med låse dører i hjemmet ditt. I Norge har det blitt populært av foreldre å kjøpe smartklokker til sine barn. Klokkene har innebygd GPS- systemer og tillater barnet å ringe foreldrene når som helst. Det er stor diskusjon angående om hvilke konsekvenser dette kan ha. Foreldrene overvåker barna og virksomheter overvåker foreldrene. Det som er positivt ved at et barn har en smartklokke er at hvis noe skulle skje, så kan de få tak i en voksen umiddelbart. Selv så kjenner jeg en familie som har valgt å bruke smartklokker til sine to barn. Dette er grunnet at de bor rett ved vannet. Dette er en begrunnelse jeg har forståelse for. Men likevel hører jeg den motstridende siden.

I følge en artikkel fra NRK, er Datatilsynet og Redd Barna kritiske til smartklokker. Kaja Hegg i Redd Barna mener at det skaper en falsk trygghet for barn. Jeg mener at alle mennesker har rett til privatliv. Dette gjelder også barn. Å gi dem en klokke som skal «passe» på dem blir på flere måter å si at verden ikke er et trygt sted. Vi kan ikke gå rundt i konstant frykt heller. Det er ingen god måte å leve livet på.

Et eksempel på et aktuelt tilfelle av smartteknologi er smart TV-er fra Vizio. Hvem kan glemme det gode gamle ordtaket «In Russia you don’t watch TV, TV watches you«. Vel det ser ut som Vizio har selv vært glad i det ordtaket. Hvis du velger å dele databruken din med et selskap så har du lite kontroll over den informasjonen lengre. Den kan selges videre når selskapet for eksempel går konkurs eller blir kjøpt av en annen virksomhet. Et eksempel på en slik hendelse er da Radio Shack gikk konkurs.

Smartklokker kan innebære en del farer. I likhet med det meste av digitalt utstyr, er ikke smartklokker immune til hackere. Din personlige helsedata er dyrebar informasjon. Vår digitale avtrykk er lagret flere steder enn vi tror. Ofte er dette på grunn av analyse til markedsføring. Vi har lite mulighet for å slette vår egen databruk. Slik informasjon kan være farlig i feil hender og åpner opp til identitetstyver osv.

Hvorvidt vi ønsker å beskytte vårt privatliv er opp til hver individuelle forbruker, men for å ta den avgjørelsen må vi først være informert.

– 𝓫𝓻𝓲𝓭𝓰𝓮𝓽𝓽𝓮

Advertisements

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s