The 90’s called, they want their paper back

Screenshot 2017-05-08 at 7.46.56 PM

Det er stadig færre som leser papiravisen. Foto hentet fra Pexels

*Pling*

Du er på vei til jobb idet du får en push varsel. Det er Aftenposten som varsler deg om en viktig nyhet. For tjue år siden så måtte du ha sett det på TV, hørt det på radio eller kjøpt avisen etter en hektisk dag. Mediebransjen er i forandring. Vi har flere måter tilgjengelig for å motta nyheter. Vi lever i en verden der alt er i stadig utvikling. For eksempel, VHS -er ble til DVD-er og DVD-er ble til Netflix. Er det snart på tide å brette papiravisen og la det bli et minne som samler støv?

Sannheten er at ingen av oss kan med hånden på hjertet si hvordan den journalistiske framtiden kommer til å se ut. Om papiravisen overlever eller ikke er usikkert. Det er ikke tvil om at det digitale er her for å bli. Bransjen er hardt rystet. Men begge sider har både sine positive og negative konsekvenser.

Her er hovedgrunnene til at papiravisen er i fare:

Nyheter er kontinuerlig. Nyheter tar aldri slutt. Til enhver tid er det noe nytt som skjer. Internettet og smart telefoner tillater oss til å konstant holde oss selv oppdatert. Vi trenger ikke å vente på morgendagens avis når vi kan heller bli informert ved å trykke «refresh». Trykkeriet kan bare ikke måle seg med en slik hastighet.

Teknologi når ut til flere. Du kan alltids søke deg inn på VG sin nettavis eller så kan du se en nyhet på din Facebook feed. Det gir oss en følelse av å «være der det skjer».

Digitalt tilgang er gratis. Det meste av det vi konsumerer av nyheter er gratis. Hvorfor skal vi betale for noe vi kan få gratis? I tillegg mister stadig avisene annonsører til plattformer som Facebook.

All denne tilgangen har også nedsider.

Her er hovedgrunnene til at papiravisen kan overleve:

Kvalitet fremfor kvantitet. Internettet er fylt av fake news og click bait. Hvem som helst kan skrive hva de vil uten å ha fakta på sin side. I tillegg er «billige» overskrifter brukt for å øke antall lesere. Dette holder etterspørselen for troverdige aviser gående. Flere aviser har en digital tilværelse, i form av en nettavis, app og på sosiale medier. På grunn av denne etterspørselen, kan de store avisene kreve betalende abonnementer.

Det digitale utestenger en målgruppe. Å kvitte seg med papiravisen kommer til å miste en viktig antall av lesere. Det er ennå eldre mennesker som leser papiravisen, å lese på nettet blir fremmedgjørende. I 2013 var det kun 5 prosent av gruppen i 67- 79 år som leser på nettet. I gruppen mellom 25- 66 år leser mer enn én av tre på nett- og papiraviser i hverdagen. Dette er statistikker som synker, men som ikke burde ses bort fra.

Til tross for at antall som leser papiravisen synker, velger jeg å ennå krysse fingrene for at det går opp igjen. Jeg elsker alt av teknologi, men jeg mener at vi må være klar over konsekvensene det kan ha. Det er faktisk mange som hevder at teknologi gjør oss dummere.  Hvem vet, kanskje papiravisen klarer å gjøre et comeback? Imens finner du meg her med fingrene krysset og håper at det digitale ikke klarer å ta over alt!

Beklager til 90- tallet, men papiravisen vil jeg gjerne beholde.

– 𝓫𝓻𝓲𝓭𝓰𝓮𝓽𝓽𝓮

Advertisements

2 thoughts on “The 90’s called, they want their paper back

  1. Jeg måtte le da jeg så overskriften; så passende, og et veldig viktig poeng. Innledning er ekstremt fengende, og du skriver veldig bra om hvordan vi tilegner oss nyhetsstrømmen i dagens samfunn. Du trekker også viktige og aktuelle linjer mot dvd/strømme-bransjen og hvordan alle disse plattformene blir påvirket av den teknologiske utviklingen. Veldig bra at du også lenker til statistikk, dette gjør innlegget mer troverdig. Bra jobba!

    Likt av 1 person

  2. Innlegget er veldig flott strukturert. Det er lett å forstå dine meninger om fremtida til papiravisene. Jeg liker også at du viser grunner til at papiraviser er i fare, og at det er fremdeles ¨hope¨ for nyheter på papir. Jeg er enig med poenget ditt om at det er mye rart man har skrevet på internett, og det ikke alt man kan tro på i den digitale plattformen. Det er klart at papiraviser har flere kvalitet nyheter enn nettaviser. Sist men ikke minst må man ikke glemme å kommentere på er overskriften din. Jeg sparer dette til slutten for jeg liker overskriften veldig godt. Det er morsomt og samtidig kreativt. Overalt, flott innlegg.

    Lik

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s