Løgn og bedrag?

b24fe64207f670c1710f1cd85346e0c8

Hard kritikk mot mediene gjør at flere lurer på hvor mye av det vi hører er sant. Gif hentet fra Tenor

Nyheter skal holde politikere, regjeringer og samfunnet ærlig. Mediene skal holde det norske folk oppdatert og informert om det som skjer rundt oss. Demokratiet avhenger av mediene på flere måter enn én. For at diverse farer slik som propaganda ikke skal spres er det nødvendig at mediene er sannferdige og har folkets tillit.

Akkurat nå befinner vi oss i en tid, der denne tilliten svekkes. Fake News sirkulerer verden og har et jerngrep om strupen til USA. Frykten for at dette kan skje i Norge øker.

Begrepet Fake News har naturligvis skapt stort debatt, spesielt angående begrepets betydning. Definisjonen varierer fra å inngå nyheter; som er produsert for å styre i en bestemt politisk retning uten rotfeste i virkeligheten- til rykter som publiseres uten noe form av kildekritikk.

Klassekampen er kjent for å lene til den venstre side politisk, mens Dagens Næringsliv lener til den motsatte side. Dette er en bred eksempel for å vise til at flere av avisene ikke er objektive. Men det kan argumenteres at her er det i ihvertfall i Klassekampens tilfelle, et spektrum av ærlighet. Det er ikke lagt skjul på deres politiske ståsted. Slike aviser kan fremdeles være sannhetssøkende, noe Klassekampens egen journalist uttaler.

Det er min mening at dette hovedsakelig blir problematisk hvis flere sider ikke blir gjengitt, eller hvis de ikke er selvkritiske. I verdensnyheter er det flere nyheter som får tilstrekkelig dekning utifra om det er aktuelt eller interessant. Hvis vi bruker USA som et eksempel så er det stor diskusjon om minoriteter. Dette er selvfølgelig noe som bør diskuteres, men det er svært lite informasjon å finne når det gjelder urfolket. CNN var for eksempel under hets for mangel av dekning på rørledningen i North Dakota. Dette er noe CNN siden har måttet endre på.

Det er eiere og redaksjonen som bestemmer hva som skal stå i trykk. Når det anklages at visse agendaer er i sving, er det ikke rart at demokratiets viktigste middel svekkes.

For å vinne tilliten må ærligheten komme til syne. Det er til ingen nytte å insistere at medier er helt og holdent nøytrale og objektive. Det er rett og slett ikke mulig å formidle virkeligheten uten å velge en vinkel. Til tross for dette er det fakta som må stå i sentrum. NRK, VG og Dagbladet har tett et stort steg i å reparere skadene.

Faktisk.no er et samarbeid mellom disse publikasjonene der oppdraget er å sjekke fakta.  Dette er kanskje ressurskrevende, men dette er ikke et problem som kan feies under teppet.

Lenge leve sannheten!

– 𝓫𝓻𝓲𝓭𝓰𝓮𝓽𝓽𝓮

Advertisements

One thought on “Løgn og bedrag?

  1. Du har skrevet en engasjerende og vel-researched tekst hvor du problematiserer godt situasjonen med fake news både her i Norge og i USA. Det er en god sammenligning av tilstanden samt du gir et godt første steg i riktig retning. Jeg liker at du trekker frem klassekampen som et eksempel og hvordan de synliggjør sitt politiske ståsted og hvordan de gjør det i et forsøk på å øke sin egen troverdighet. Veldig godt skrevet og spennende, liker gifen du har valgt.

    Lik

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s